Teollisuusmatkailu RESTO-tietotaitokilpailuiden teemana innosti ja yllätti

4.6.2024

Satakunnan ammattikorkeakoululla oli kunnia vuorostaan isännöidä restonomiopiskelijoiden RESTO-tietotaitokilpailuja Porissa maaliskuussa 2024. Teemaksi valikoituneet teollisuusmatkailu ja teollinen kulttuuriperintö keräsivät kiitosta osallistujilta. Teema yllätti, ennen kaikkea siksi, että se on niin vahvasti läsnä arjessa, mutta sen matkailuvalttia ei niin helposti tunnisteta tai hyödynnetä.

Teollisuusmatkailua on matkailu kohteissa, jotka edustavat teollisuusosaamista menneisyydessä, nykyisyydessä tai tulevaisuudessa. Teollisuusmatkailu voidaan jakaa kulttuuriperintöön liittyvään matkailuun, yritysvierailuihin ja tieteelliseen matkailuun. Teeman valinta perustui Satakunnan vahvaan teollisuusosaamiseen sekä SAMK:n profiiliin teollisuuskorkeakouluna.

Osana tapahtumaa osallistujille tuli tutuksi mm. Rosenlew-museo, mikä on ERIH eli European Route of Industrial Heritage -teollisuusperintöreitin Länsirannikon reitin ankkuripiste, sekä Ahlströmin ruukki, mikä on sekin osa kyseistä reittiä. Museoon ja ruukkiin liittyvien tehtävien lisäksi kilpailujoukkueiden tuli innovoida uusi festivaalikonsepti Pori Jazz ry:lle sekä uusi majoitustuote Original Sokos Hotel Vaakuna Porille, molemmat teeman näkökulmasta.

Kilpailussa kehitetään restonomiopiskelijoiden osaamista ja yritysten palveluita ajankohtaisilla ja asiakaslähtöisillä kilpailutehtävillä, jotka suunnitellaan yhdessä toimeksiantajien kanssa. Tämä puolestaan luo mahdollisuuksia liiketoiminnan uudistamiseen. Opiskelijoille ja muille osallistujille tapahtuma on myös oiva tilaisuus verkostoitua ja kehittää ammatillista osaamistaan. Tapahtuma huipentuu gaalaan, missä osaaminen ja valmistautuminen palkitaan. Vuoden 2024 voitto meni Tampereen ammattikorkeakoululle, toiseksi sijoittui Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja 3. sijalle ylsi Karelia-ammattikorkeakoulu. Onnittelut kaikille voittajille ja muille palkituille!

RESTO-tietotaitokilpailuilla on juuret Turun Matkailuakatemiassa. Kilpailu nimittäin sai alkunsa Turun ammattikorkeakoulussa v. 2002 ja laajentui myöhemmin järjestettäväksi kiertävällä vuorolla eri ammattikorkeakoulujen kesken. Nyt kapula on taas vaihdettu. Projektin päätöskaronkkaa vietettiin Lahdessa, kun järjestämisvastuu siirtyi LAB-ammattikorkeakoululle. Jännityksellä odotamme seuraavaa teemaa ja sen mukanaan tuomia haasteita!

Kuvassa viisi opiskelijaa poseeraa iloisissa tunnelmissa hämärtyvässä kesäillassa Lahti-patsaan äärellä Lahden hyppytornien juurella.
Kuvassa paikalle ehtineet projektitiimin jäsenet Roosa Honkala, Nicke Wäre, Saija Huhtala, Jenniina Matinaho ja Sirja Nuolioja.