Kinkun sulattelua Ruissalossa elämystrillerin siivittämänä?

15.12.2022

Ruissalossa on mahdollisuus kokea uusi Kalevala Awakening -elämystrilleri, joka on suunnattu yli 16-vuotiaille. Kansalliseepos Kalevalasta tuttuja henkilöitä, myyttejä sekä itse pahuus herää henkiin Ruissalon metsäpoluilla. Useampikin tutkija on sijoitellut kansalliseepoksen tarinoiden syntysijoja lounaisrannikolle – totta tai ei, mutta Kalevala Awakening -sovellus antaa mielikuvitukselle siivet.

Hyytävä tarina metsässä tai mukavaa kulttuurihistoriaa pyöräillessä

Ruissalo Kalevala Awakening on mobiilikierros, jonka virtuaalinen todellisuus on toteutettu äänimaailman avulla. Kuulokkeita käyttävä kuulee esimerkiksi jonkun kuiskivan oikealla puolellaan samalla, kun vasemmalla rasahtaa pelottavasti. Tarinan päähenkilö on poikansa kadottanut nainen, joka etsiessään lastaan kohtaa pahuutta, mystisiä hahmoja ja magiaa. Jännitysseikkailun kokemiseen kävijä tarvitsee kuulokkeet sekä oman mobiililaitteen, jonka sovelluskaupasta hän lataa Salmi AR-sovelluksen ja hakee sieltä Ruissalon Kalevala Awakening -kierroksen reittikartan ja äänikuunnelman.

Kaamosajan synkeä metsä luo kokemukselle koskettavan ympäristön. Reitin alkupiste löytyy Ruissalon puistotien varresta, Hietalantien bussipysäkin kohdalta (Ruissalon puistotie 580, ks. reitti kartalla). Elämyskierros kestää noin 45 minuuttia. Reitin varrella on sekä päällystämätöntä kevyen liikenteen väylää että tammenterhon kuvilla merkittyä luontopolkua, jossa on myös kallioinen osuus kiviportaineen.

Ruissaloon on lisäksi suunnitteilla kesäkaudelle elämyksellinen, saaren luonto- ja kulttuurihelmiä faktan ja vähän fiktionkin avulla esittelevä sovellus, joka on suunnattu erityisesti pyörällä liikkuville. Noin 15 kilometrin reitin varrella voi tutustua vaikkapa Ruissalon huvilakulttuurin tai venerakentamisen tarinoihin.

Sovellukset ja palvelut ruokkivat toisiaan

Sovellusten hyödyntäminen matkailun ja vapaa-ajan kontekstissa on yleistynyt. Varsinkin nuoremmille sukupolville sovellusten käyttäminen vieraassa matkakohteessa on lähes itsestään selvää. Parhaimmillaan sovellukset tarjoavat matkailijalle inspiraatiota tutustua tarkemmin kohteeseen ja sen palveluihin, mikä yleensä saa myös kassan kilahtamaan. Myös paikalliset, esimerkiksi Ruissalossa ulkoilevat turkulaiset voivat sovelluksista saada uutta sisältöä reippailuunsa.

Todennäköisesti kävelykierroksen tai pyöräilyreitin jälkeen vatsakin kaipaa täydennystä. Paikallisilla palveluiden tarjoajilla onkin mahdollisuus hyödyntää sovellusten tarinoita omassa tuotteistuksessaan.  Nähtäväksi jää, tuleeko Ruissalossa tarjolle vaikkapa Kalevala Awakening -kierroksen inspiroimana karmaiseva kahvileipä tai silmättömän naisen pimeä ”paukku”.

Mainittujen sovellusten kehittäminen on tehty osana eHospitality-hanketta, jota EU rahoittaa osana covid-19 -pandemian johdosta toteuttavia toimia. eHospitality tukee yrityksiä digitalisaation muuttamisessa kilpailutekijäksi sekä lisäarvon tuottamisessa palvelukokemuksissa digitaalisin keinoin.

Lisätietoja:

Marjatta Rännäli 050 585331, marjatta.rannali [at] turkuamk.fi

Telle Tuominen 044 907460, telle.tuominen [at] turkuamk.fi

Tyttö pimeässä metsässä
Kauhua Ruissalossa (Kuva: eHospitality -hanke)
Hankkeen rahoittajien logorivistö
Hankkeen rahoittajien logot