Raunioita – Kiviä kiinnostaa?

20.11.2015

Lights on! -hankkeessa etsitään uudenlaisia, osallistavia, pelillisiä ja yhteisöllisiä keinoja tuoda menneet ajat omakohtaisiksi elämyksiksi.

Ai missä täällä muka on se linna? Eihän tässä ole kuin kasa kiviä. Sade on liottanut opastetaulun tekstin paikoin lukukelvottomaksi, ja jotkut ovat repineet toisen kyltin nuotion sytykkeeksi. No niin, eiköhän tämä ole nähty. Varpaita paleltaa ja pimeäkin alkaa tulla. 

Kuitenkin tälläkin paikalla on muinoin ollut merkittävä vallan keskittymä. Valtaapitävien merkittävä linnoitus, josta on johdettu Suomen kansan kohtaloita, juonittu, juovuttu, rakastettu, vihattu ja sodittu. Puolustettu arvoja ja viety aatteita eteenpäin. Kiillotettu arvoesineitä, yskitty savussa, kompastuttu viitanhelmaan ja murrettu leipää.

Onko paikan voimasta vielä tänäkin päivänä aistittavissa jotakin entä voisiko valtaapitävien karismasta saada jotakin imettyä itseensä vain koskemalla ikiaikaista kiveä tai tanssimalla ympäri muurin? Kuinka paikan menneisyyden voisi kertoa kiinnostavasti, innostavasti ja kiehtovasti? Miten kertoa menneistä loiston päivistä muutakin kuin vuosilukuja? Kuinka tarinat saisi eläväksi, kuinka historian käänteet itse koettavaksi, kuinka juonenkäänteet jaettavaksi? Entä kuinka karkottaa tämä kompastuttava pimeys?

Tätä kaikkea mietitään Humakin, Viljandin kulttuuriakatemian Metsähallituksen ja RMKn yhteisessä Lights on! -hankkeessa, jossa kahdeksaan vallan linnakkeeseen (Kuusisto, Raasepori, Rapola, Vallisaari, Neeruti, Varbola, Lõhavere, Keila-Joa) koetetaan kokeilemalla löytää uudenlaisia osallistavia, pelillisiä ja yhteisöllisiä keinoja tuoda menneet ajat omakohtaisiksi elämyksiksi. Tällä tavoitellaan kohteille lisää näkyvyyttä ja kiinnostavuutta, ja täten löytää paikoille uusia kävijäryhmiä. Jos kohteille saadaan luotua niin kiinnostavia uusia toiminnan muotoja, että se houkuttelee paikalla uusia kävijöitä, on se tietysti erityisen hyvä kunkin paikan matkailuelinkeinolle.  Rauniolinnat voisivat kuitenkin olla niin paljon muutakin kuin bussiretken määränpää. Ne voisivat olla portti muinaisten kertomusten maailmaan. Historian perspektiivin kautta kun on erityisen helppo jäsentää omaa elämäänsä ja kerronnallisuuden kautta peilata omia vaiheitaan – tai paeta niitä. Ja juuri nyt, kun koemme ympärillämme olevan paljon epävarmuutta, historia tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä ja katsoa taaksepäin ja ymmärtää kuinka asiat toistuvat yllättävän samankaltaisina ihmiskunnan vaiheissa yhä uudelleen ja uudelleen.

Innostaviin elämyksiin toivotaan päästävän valaistuskilpailun, valofestivaalien, yrittäjävalmennuksen ja ennen kaikkea rohkeiden kokeiluiden ja ennakkoluulottomien pilottitoimintojen avulla. Se, mitä kaikkea kohteissa pääsee kokemaan, paljastuu hiljalleen vuosien 2016, 2017 ja 2018 aikana. Jos sinulla on kuitenkin pistämätön idea, mitä olet jossain muinaiskohteessa maailmalla testannut tai mihin ilman muuta tahtoisit näissä kohteissa osallistua (tai niiden menneisyydestä erityisesti esille nostaa), on juuri nyt oikea aika ottaa yhteyttä allekirjoittaneeseen ja päästää ideat vapaaksi. Samoin silloin, jos haluat koeyleisöksi ensimmäisiin pilotteihimme: vaikkapa eläytymään piispan elämään. Ensimmäiset testit tapahtuvat jo tammikuussa 2016. Tervetuloa mukaan seikkailuun!

Nina Luostarinen (nina.luostarinen (a) humak.fi)

Kirjoittaja on kulttuurituottaja, joka uskoo innostukseen, illuusioihin ja asioiden ennakkoluulottomaan yhdistelyyn.