Majakkamatkailussa mutkia, mutta majakat kiinnostavat

11.11.2013

Utön saarella on hyvät tiet ja majakan juureen on helppo vanhemmankin ihmisen mennä. Kuva Antti Karlin
Utön saarella on hyvät tiet ja majakan juureen on helppo vanhemmankin ihmisen mennä. Kuva Antti Karlin

Majakkamatkailu vilkastui Suomessa kymmenisen vuotta sitten, mutta nyt maamme majakkamatkailulle on tullut mustia pilviä, kun moni majakka on sulkenut ovensa kävijöiltä, lähinnä viranomaisten pelastusajattelun takia. Ehkä muutama liikenneviraston sulkema majakka saataneen auki kävijöille, jos jostakin löytyy rahoittajia turvallisuuden parantamiseksi.

Suomessa on 49 majakkaa, joista avoimina yleisölle ovat olleet Bengtskär, Isokari, Kylmäpihlaja, Söderskär, Tankar ja Utö. Viime vuosina käyntejä on tehty myös Suomen majakkaseuran kunnostuskohteelle Märketille ja Ahvenanmaan Sälskärille. Nyt näistä kohteista on suljettu Tankar. Vuonna 2007 Turun yliopiston johtamassa ”Majakat matkailutuotteeksi” arvioitiin Suomen majakoiden kävijämääräksi noin 40000, mikä oli sama kuin Virossa avoinna olevien majakoiden kävijämäärä.

 

Suomessa majakkamatkailuun on panostettu erityisesti Bengtskärissä, Isokarilla ja Söderskärillä sekä Tankarissa. Bengskärin ja Söderskärin majakoiden auki pito jatkuu ja niiden turvallisuusasioita valvovat paikalliset kuntien rakennusviranomaiset. Muilla maamme majakoilla turvallisuudesta vastaa liikennevirasto. Utössä majakka on yksi houkutin saarelle matkustamiseksi.

 

Majakkamatkailu on hyvä esimerkki, miten paikallista kulttuurinähtävyyttä kunnostamalla voidaan tukea saaristojen elinkeinoja. Bengtskärissä ja Kylmäpihlajassa on mahdollisuus yöpyä majakkarakennuksissa, mitä mahdollisuutta ei ole esim. Virossa. Monessa maassa maailmalla majakoissa on lukuisia hotelleja ja muita majoituskohteita.

 

Aina kuitenkaan ei tarvitse päästä majakkaan, vaan jo pääsy majakan juurelle on monelle elämys. Hyvänä esimerkkinä tällaisesta on Viron Saarenmaan eteläkärjessä Sõrvessa oleva majakka, jonne ei pääse kiipeämään, mutta majakan lähistöltä löytyy elokuussa 2013 avattu upea vierailukeskus, johon on saatu 1,3 miljoonaa euroa investointirahaa. Lisätietoja vierailukohteesta: http://www.sorvekeskus.ee/?mcm_lang=en Samoin Viron Hiidenmaalla on järjestetty Kõpun majakan juurella auringonlaskukonsertteja, jotka keräsivät konsertti-iltoina lähes tuhat kävijää. Suomessa Kustavin Isokarin majakan juurella on järjestetty Volter Kilpi –viikolla näytelmiä.

 

Lisätietoa majakkamatkailusta löytyy mm. http://www.lighthousetourism.net/ ja http://www.majakkaseura.fi/

 

Antti Karlin

Turun yliopisto / Brahea