Saaristolaista elämäntapaa keskieurooppalaisille

3.6.2016

Oletko ratsastanut kamelilla , kokeillut Turkissa hamamia tai opetellut Toscanassa paikallisen kinkun ja pastan saloja? Aktiivinen, paikalliseen elämäntapaan ja paikallisiin ihmisiin tutustuminen on kansainvälisesti kasvava matkailun trendi. Matkailun edistämiskeskus tunnisti tutkimuksissaan jo muutamia vuosia sitten tarpeen kehittää suomalaiseen elämäntapaan liittyvää, tuotteistettua tarjontaa niin sanotulle modernien humanistien kohderyhmälle, joka karttaa massaturismia ja haluaa aitoja kokemuksia.

Turun ammattikorkeakoulu on yhdessä Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa käynnistänyt SuoMa-hankkeen, jossa tavoitteena on luoda yritysryppäiden yhteistyönä laadukasta, elämyksellistä ja kestävän kehityksen mukaista teemallista matkailutarjontaa ja reittiehdotuksia erityisesti Saksan, Iso-Britannian ja Alankomaiden matkailijoille. Hankkeen aikana testataan tuoteideoiden kysyntää mm. Saksassa ITB-messujen yhteydessä, kootaan tietoa yhteismarkkinointi- ja myyntikanavista sekä asiakkaiden ja matkanjärjestäjien toiveista. Lisäksi tuotetaan yrittäjien käyttöön suomalaista elämäntapaa havainnollistavia videoita, tarinoita ja ohjeita, jotta matkailijallekin selviävät helposti esimerkiksi suomalaisen rantasaunomisen salaisuudet tai metsän antimien terveellisyys ja valmistaminen ruoaksi.

Turun saariston alueelta mukaan lähteneillä runsaalla kymmenellä yrityksellä on tarjota kalastusta, melontaa, veneretkiä, saunoja monessa kokoluokassa, paikallisia makunautintoja sekä majakan, mökkikylän, ruukkimiljöön tai huvilan tunnelmaa. Ensimmäisessä tarjontatyöpajassa hahmoteltiin usean saunan saunaretkeä sekä vesillä liikkumisen aktiviteetteja. Tarkoitus on hyödyntää eri vuodenaikojen mahdollisuuksia ja löytää kiinnostavia elämyksiä saaristossa niin pienryhmille kuin myös yksittäisille matkailijoille soveltuvia takuulähtöjä.

Mukaan mahtuu vielä pari saariston tai rannikon yrittäjää, joilla on intoa tarjota aitoja paikallisia kokemuksia tai tuotteita. Lisätietoja hankkeesta saat Turun ammattikorkeakoulun Susanna Saarelta (susanna.saari (at)turkuamk.fi) ja Telle Tuomiselta  (telle.tuominen(at)turkuamk.fi) sekä tästä linkistä.