Yli 160 matkailututkijaa kokoontuu Turkuun

23.9.2016

Pohjoismainen matkailututkimuksen symposium viettää 25-vuotisjuhliaan Turussa syyskuun viimeisellä viikolla. Konferenssiin saapuu yli 160 matkailututkijaa 15 maasta, pääasiassa Pohjoismaista, mutta kaukaisimmat vieraat tulevat Uudesta Seelannista ja Yhdysvalloista.

Pohjoismainen matkailututkimuksen symposium viettää 25-vuotisjuhliaan Turussa syyskuun viimeisellä viikolla. Konferenssiin saapuu yli 160 matkailututkijaa 15 maasta, pääasiassa Pohjoismaista, mutta kaukaisimmat vieraat tulevat Uudesta Seelannista ja Yhdysvalloista.

– Ensimmäinen symposium järjestettiin vuonna 1992 Maarianhaminassa. Pienen tutkijajoukon tapaamisesta on kasvanut vuosien varrella merkittävä kansainvälinen konferenssi, mikä tietysti heijastelee matkailu- ja elämystoimialan ja elinkeinon valtavaa kasvua viimeisten vuosikymmenten aikana, kertoo konferenssin puheenjohtaja Juulia Räikkönen Turun kauppakorkeakoulusta.

Syyskuun 27. päivänä vietetään Maailman matkailupäivää, joka muistuttaa matkailun taloudellisesta ja kulttuurisesta merkityksestä.  Heti seuraavana päivänä alkavaan konferenssiin on kutsuttu neljä kiinnostavaa alustajaa, jotka käsittelevät konferenssin teemaa ”Balancing Dichotomies” eli ääripäiden välillä tasapainoilua.  Antropologi ja Luontokeskus Haltian johtaja Tom Selänniemi paneutuu akateemisen tutkimuksen ja matkailuelinkeinon yhtymäkohtiin ja professori Stuart Roper puhuu paikkabrändien moniulotteisuudesta. Professori Reidar J. Mykletun puolestaan vetää yhteen pohjoismaisen matkailututkimuksen kehitystä ja nuori tutkijatohtori Muchazondida Mkono tuo keskusteluun paitsi australialaista myös afrikkalaista näkökulmaa.

– Mkono tutkii parhaillaan matkailuun liittyvää villieläinten metsästystä, joka on nostattanut raivoa sosiaalisessa mediassa erityisesti Cecil-leijonan ampumisen jälkeen. Eläinten hyväksikäyttö matkailu- ja elämyspalveluissa on noussut otsikoihin meilläkin, huomauttaa Räikkönen viitaten Särkänniemen delfiineihin liittyvään kohuun.

Turun pitkä akateeminen historia ja ainutlaatuinen kaupunkimiljöö tarjoavat upeat puitteet juhlavuoden konferenssille. Käytännön järjestelyistä vastaa Turun matkailuakatemia.

– Tieteellisen konferenssin järjestäminen matkailututkijoille on erityisen haastavaa, koska vieraamme pohtivat työkseen esimerkiksi matkailukokemusten laatua, matkailun kestävyyttä ja matkailupalveluiden innovaatioita. Konferenssin elämyksellisyyteen ja pieniin yksityiskohtiin on kiinnitetty paljon huomiota. Onneksi meillä Matkailuakatemiassakin on monenlaista osaamista, naurahtaa elämystutkija Räikkönen.

– Ja onhan meillä Turussa paljon nähtävää ja koettavaa, jatkaa Räikkönen. Konferenssivieraat tutustuvat Aurajoen rantoihin paitsi kokoushuoneiden ikkunasta, myös opastetulla kävelykierroksella, viettävät 1800-luvun innoittamaa akateemista iltamaa Turun kaupungin vastaanotolla ja osa pääsee vielä päiväksi upeaan Naantaliin. Varsinaista 25-vuotisjuhlagalaa vietetään VPK-talolla ja illan tarjoilut ja ohjelma heijastavat tasapaino-teema. Juhlaillallisen valmistaa Turun parhaaksi ravintolaksi äänestetty Nick’s Food Design ja viihteestä vastaavat Cirque du Soleilista tuttu trapetsitaiteilija Pauliina Räsänen ja maailmanmestariakrobaatti Slava Volkov.

Yhteydenotot ja haastattelupyynnöt (keynote speakers):
Juulia Räikkönen Juulia.raikkonen@utu.fi puh:0407391132

25th Nordic Symposium on Tourism and Hospitality Research, Turku 28.–30.9.2016 www.utu.fi/25thnordicsymposium

World Tourism Day http://wtd.unwto.org/